Η Χρυσάνθη και η Ελπίδα Γεωργιοπούλου, μεγαλωμένες με τη… μυρωδιά του επίπλου, κατάφεραν όχι μόνο να συνεχίσουν την οικο­γενειακή παράδοση αλλά να έχουν αναγνώριση και σεβασμό σε έναν μέχρι πρότινος ανδροκρατούμενο χώρο.

Πότε και πώς ξεκίνησε η επαφή σας με την οικογενειακή επιχείρηση;

Χρυσάνθη: Από την ημέρα που γεννηθήκαμε είμαστε μέλη μιας οι­κογένειας η οποία από την βάση της ήταν πάντα εμπορική. Από παιδί θυμάμαι τον εαυτό μου και τα αδέλφια μου να τριγυρίζουμε μέσα στο χώρο και έχω έντονα στη μνήμη μου τη μυρωδιά του επίπλου.

Ποια ανάμνηση σας έχει μείνει πιο έντονα;

Ελπίδα: «Αν η ζωή είναι λουλούδι, οι αναμνήσεις είναι το άρωμά της» είπε κάποιος. Και σε αυτό ήμασταν πολύ τυχερές! Κοιτώντας πίσω, όλες οι αναμνήσεις μας είναι έντονες.

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα δίκης μου ανάμνησης είναι να φεύγω από το σχολείο με τον πάτερα μου και στο δρόμο να μου εξηγεί πως τώρα είναι η στιγμή για ένα από τα αγαπημένα μου καθήκοντα. Ήξερα αμέσως τι εννοούσε και τα μάτια μου έλαμπαν από χαρά. Θα πηγαίναμε μαζί στο κατάστημα και εγώ θα αναλάμβανα να «στήσω» το τμήμα με τα παιδικά έπιπλα. Ότι μπορούσα να κάνω ως παιδί. Να ασχοληθώ με τη διακόσμηση, τα χρώματα και όλα αυτά που στα μάτια μου φάνταζαν ένα διασκεδαστικό παιχνίδι. Που να ήξερα πως όλη η ζωή μου θα ήταν αυτό το παιχνίδι…

Πώς αποφασίσατε να συνεχίσετε την οικογενειακή παρά­δοση στο χώρο του επίπλου;

Χρυσάνθη: Υπήρξα πάντα δημιουργική, η ενασχόλησή μου με την οικογενειακή μας επιχείρηση από μικρή ηλικία με έκανε να καταλά­βω από νωρίς το πάθος μου για την διακόσμηση. Η συχνή επαφή μου με τους πελάτες μας και η ανάγκη τους για πρακτικές λύσεις, έκανε την πορεία μου προδιαγεγραμμένη.

Το να αναλάβω με την αδελφή μου το κεντρικό κατάστημα, αποτέ­λεσε την μεγαλύτερη πρόκληση για εμάς.

Πόσο εύκολη ήταν η μετάβαση από τη μία γενιά στην άλλη;

Ελπίδα: Η μετάβαση μιας τόσο επιτυχημένης επιχείρησης στη νέα γενιά έχει πάντα την χαρά του νέου ξεκινήματος και ταυτόχρονα τη συναισθηματική φόρτιση για έναν κύκλο που κλείνει. Η Χρυσάνθη έχει σπουδάσει διακόσμηση εσωτερικού χώρου και εγώ marketing στις Ηνωμένες Πολιτείες. Με τον πατέρα μας ήμασταν αρκετά χρόνια συνοδοιπόροι σ’ αυτό το δύσκολο έργο, γνωρίζαμε την αγορά και όταν ήρθε η δική μας σειρά να αναλάβουμε την επιχείρηση, συνδυάσαμε τις βάσεις που ήδη είχαμε με τα νέα ερεθίσματα που λάβαμε από την προσωπική μας ανάπτυξη και τις σπουδές μας.

Υπάρχουν ιδιαιτερότητες και διαφορές στον τρόπο που ασκούν την επιχειρηματικότητα άντρες και γυναί­κες;

Ελπίδα: To ήθος, η επιχειρηματικότητα και το πάθος για δημιουργία δεν γνωρίζουν φυλετική διάκριση. Είμαστε δυο γυναίκες που έχουμε καταφέρει με κόπο και σκληρή δουλειά να λάβουμε αναγνώριση και σεβασμό από το χώρο. Όχι ως γυναίκες αλλά ως επιχειρηματίες.

Προσωπικά πιστεύω πως το πιο σημαντικό στο χώρο του επίπλου, είναι πόσο αγαπάς αυτό το προϊόν.

Φυσικά υπάρχουν διαφορές στην άσκηση της επιχειρηματι­κότητας αλλά αυτό συμβαίνει επειδή είμαστε όλοι ξεχωριστοί και διαφορετικοί χαρακτήρες.

Θα σας εκπλήξει ίσως να ακούσετε ότι ο χώρος του επίπλου ποτέ δεν ήταν ανδροκρατούμενος. Ισα ίσα μερικές από τις μεγαλύτερες εμπορικές επιχειρήσεις του κλάδου, έκαναν τα πρώτα τους βήματα κάτω από το βλέμμα και την επίβλεψη πολύ δυναμικών γυναικών. Γι’ αυτό τον λόγο και εμείς θεωρούμε υποχρέωση μας να αφήσουμε ένα σημείο αναφοράς, όσον αφορά την επαγγελματική σταδιοδρομία μας, που να μην έχει να κάνει με σεξιστικούς διαχωρισμούς.

Σήμερα, έχετε την ευθύνη δύο καταστημάτων. Πώς καταφέρνετε όχι μόνο να αντέχετε στην αγορά, αλλά και να αναπτύσσεστε;

Χρυσάνθη: Επεκτείνοντας τη δραστηριότητά μας, εγώ και η αδερφή μου, ανοίξαμε ακόμα ένα κατάστημα στην πόλη μας, εξειδικευμένο στο παιδικό έπιπλο. Πιστεύουμε ότι ακόμα και σε μια πολύ δύσκολη ελληνική αγορά, σε κοινωνικό και οικο­νομικό επίπεδο, πρέπει να μην λιμνάζουμε και να μην επανα­παυόμαστε, αλλά να ανοίγουμε νέους δρόμους με νέες συ­νεργασίες που θα μας εδραιώσουν ακόμα περισσότερο για τα μελλοντικά σχέδιά μας. Έχουμε μάθει να μην κάνουμε εκπτώ­σεις στην ποιότητα των προϊόντων και των υπηρεσιών. Αυτό είναι το όπλο μας. Ο κόσμος το αναγνωρίζει και το εκτιμά κάθε φορά που μας επιλέγει.

Προσπαθούμε πάντα να συνεργαζόμαστε με τις καλύτερες εταιρείες και οίκους της Ελλάδας αλλά και της διεθνούς αγοράς ώστε να ανταποκρινόμαστε στις υψηλές απαιτήσεις των πελατών μας.

Οι καταναλωτές που μας επιλέγουν είναι λάτρεις του χειροποίητου επίπλου, είναι αυτοί που θέλουν να δώσουν μια ιδιαίτερη πινελιά στο σπιτικό τους.

Γνωρίζουν καλά πως το design, η ποιότητα του ξύλου και των υφασμάτων κάνουν τη διαφορά. Άλλωστε δεν αφήνουμε τίποτα στην τύχη! Δεν πουλάμε απλά έπιπλα έχουμε και την απαραίτητη τεχνογνωσία και εμπειρία να βοηθήσουμε τον πελάτη μας να στήσει και να διακοσμήσει συνολικά το χώρο του.

 

To ήθος, η επιχειρηματικότητα και το πάθος για δημιουργία δεν γνωρίζουν φυλετική διάκριση

 

Θέλετε τα παιδιά σας να συνεχίσουν την οικογενεια­κή παράδοση και να αναλάβουν, όταν έρθει η ώρα, την επιχείρηση;

Χρυσάνθη: Οι οικογενειακές επιχειρήσεις βασίζονται στο παρελθόν, στο παρόν και στο ευρύτερο μέλλον. Εμείς μπο­ρούμε και θέλουμε να φωτίζουμε το δρόμο για τα παιδιά μας, αφήνοντάς τους την επιλογή της ανάληψης ή όχι, της οικογε­νειακής επιχείρησης. Μόνο έτσι θα μπορούν να είναι ευτυχι­σμένα από τις επιλογές τους!

Ελπίδα: Μια τέτοια εξέλιξη θα ήταν ευχής έργο για εμάς! Θα σήμαινε πως καταφέραμε με τη σειρά μας να μεταλαμπα­δεύσουμε το πάθος μας για αυτή την οικογενειακή επιχείρηση στα παιδιά μας και γιατί όχι στα δικά τους παιδιά.

Παρολαύτα είμαι πλέον μητέρα δυο υπέροχων αγοριών και αυτός είναι ο κυρίαρχος ρόλος στη ζωή μου. Ως μητέρα λοιπόν που ενδιαφέρεται πρώτα για το μέλλον των παιδιών της, ευελπιστώ να καταφέρουμε να τα οπλίσουμε με αρχές, ήθος, αγάπη κ όλα τα απαραίτητα εφόδια που χρειάζονται για να γίνουν ευτυχισμένοι κ ανεξάρτητοι άνθρωποι ώστε να μπορούν να κάνουν τις σωστές επιλογές για τον εαυτό τους στο μέλλον. Για εμένα όλα αυτά είναι προϋποθέσεις. Αν έχω την χαρά να παραδώσω και εγώ με τη σειρά μου, τη σκυτάλη της επιτυχημένης αυτής οικογενειακής επιχείρησης στη νέα γενιά, θα νιώσω πολύ ευτυχισμένη κ ακόμα πιο επιτυχημένη.